Stencil

Atina sokaklarının birer graffiti sanat galerisini andırdığından bahsetmiştim. Bir de benim, işin kolayına kaçıyor bu fırlamalar diyip de hor gördüğüm stenciller var. Sağda solda reklam amaçlı yapılanları da görünce hele bir de Banksy yüzünden iyice popülerleşince uzun bir süre soğuk bakmıştım. Gerçi o da kendi sitesinde bu işten para kazanmadığını onca tişört, poster, kitap, sergi vs`nin kendisinden bağımsız olduğunu iddia ediyor. Ne kadar doğru bilemiyorum. Bir ara tv`ye maskeyle çıkacak diye de birşeyler okumuştum.

Atina`da basılan ve ücretsiz metro duraklarında dağıtılan underground bir dergi bu konuya yer ayırmış. Orda der ki stencil işi de graffitiden farksız, illegal ve kar amacı gütmeyen bir iştir. Daha az beceri ister ama bir o kadar da yaratıcıdır. Yaratıcı kısmına katılmakla beraber bazı şablonlar da çok fazla tekrarlanıyor.

Atina`da da bireysel çizerlerin yanı sıra gruplardan ve onların oluşturduğu bir ağdan söz etmek mümkün. Stenciller daha çok eski yerleşim birimlerinde yoğunlaşıyor graffitiler gibi. Terkedilmiş evlerin ve onarılmamış bir çok yapının olduğu Atina şehir merkezi, Exarchia ve Pire bu iş için birer cennet. Political Zoo isimli grubun çizimlerine mutlaka göz atın.

http://politicalzoostencils.blogspot.com/
http://www.myspace.com/mapetstencils

Bir de artık çalışmayan http://www.bleeps.gr/
Şurada bir stencilleri mevcut  http://unurth.com/index/filter/Sten

No comments: